Koçtaş depolamada Gebze ezberini bozuyor!
21/02/2025 - 09:52:00
Nevzat HACIOĞLU -Koçtaş Tedarik Zinciri&Lojistik ve Satış Sonrası Hizmetler Direktörü
2024 yılında alışveriş merkezlerindeki mağazalarımızı gelişen ve değişen müşteri ihtiyaçlarına göre modernize ettik. Güçlü olduğumuz teknik ve proje ürünlerindeki konumumuzu muhafaza ederken dekorasyon, çocuk ürünleri ve mobilya gibi kadın ve aileye donuk ürün gruplarına yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu amaç doğrultusunda mağazalarımızda ilham ve deneyim alanları güçlendirildi ve yeni ürün gamları test mağazalarımızda devreye alındı. 2025 yılında bu tür uygulamaları diğer mağazalarımıza yaymayı hedefliyoruz. Bunun yanında mağazalarımızda verimlilik çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir. 18 Koçtaş mağazamızda self servis kasa uygulamasını devreye alarak mağazalarımızda oluşabilecek yoğun kuyrukların önüne geçilmiştir.
2023 yılında ev geliştirmenin ilk pazaryeri platformunu www.koctas.com.tr çatısı altında hayata geçirdik. 2024 yılında pazaryeri platformumuzda müşterilerimize sunulan ürün sayısı 900.000, satıcı sayısı 2.000 seviyesine ulaştı. Diğer pazaryerlerinden farklı olarak fiziksel mağazalarımızı müşterilerimizin memnuniyetlerini arttırmak için kullanıyor ve çoklu kanal stratejimizi mağazalarımızdaki sipariş ekranları ile destekliyoruz.
Koçtaş olarak hayata geçirdiğimiz, müşterilerimiz ile ustalarımızı buluşturan platformumuz “Ustabilir”e bugüne kadar 130.000’den fazla ustamız ve 500.000’den fazla müşterimiz kaydolmuştur. 2024 yılında yapılan geliştirmelerle “Ustabilir” platformumuz ustalarımıza çeşitli avantajlar sunan bir “Usta Kulübü” hüviyetine bürünmüş ve ustalarımızla etkileşimin arttırılması sağlanmıştır.
“Perakende sektöründe başarı yalnızca satış stratejileriyle değil, aynı zamanda etkili tedarik zinciri yönetimi ve depolama çözümleriyle de doğrudan ilişkilidir.”
Koçtaş olarak tedarik zinciri ve lojistik faaliyetlerinde uzun vadeli planlar oluştururken Türkiye ve dünyadaki ani değişen gündemler ve bunların faaliyetlerimiz üzerindeki etkileri karşısında deneyimli ekiplerimiz ile hızlı tepkiler veriyoruz.
2024 yılında 3 ayrı lokasyonda depolama faaliyetleri yürüttük.
- Gebze 34.000 m2 (Dış Ticaret, Koçtaş ve Fix mağazalar)
- Şekerpınar 10.000 m2 (Online)
- Ankara 21.500 m2 (Fix mağazalar)
Çoklu depo stratejisi pazarlara yakınlık, olası deprem, yangın ve sel gibi felaketler sonrası faaliyetlerin devamlılığı açısından kritik olarak kabul edilir. Diğer yandan çoklu depo stratejisinde stokların tek depoya göre daha yüksek olması ve dolayısı ile işletme sermayesine olan etkisi, enerji, servis, güvenlik ve tekrar eden işgücü maliyetleri P&L yönetenlerin pek hoşuna gitmez. Koçtaş olarak uzun vadeli şirket planlarımızı destekleyecek şekilde lojistik stratejimizi oluşturduk.
İstanbul ve Gebze’de sınırlı sayıda üretilen depolar maliyetler ile açıklanamayacak şekilde fiyatlandırıldı. Sınırlı üretimin sebebi ise yatırım yapmak için kaynak arayan yatırımcının yüksek maliyet ile karşılaşması veya kaynağı olan yatırımcının yatırım yapmak yerine parasının bankada tutmayı tercih etmesidir. Yeni depolama alanlarının arzının kısıtlı olması mevcut depolarda da maliyetler ile izah edilemeyecek şekilde kiraların yükseltilmesine neden oldu. Depolarını çoktan amorti etmiş mülk sahipleri esen rüzgara kapılarak fiyatların ve enflasyonun yükselmesine katkı sağlamış oldular.
Özellikle son 4 yılda depolama ve sanayinin güçlü olduğu bölgelerde işgücüne ulaşım zorlaştı. İş talebi ve iş arzı arasında denge bozuldu. Büyük şehirlerdeki hayat pahalılığı ve köye dönüşler bu dengenin bozulmasına katkı verdi. Dolayısı ile belirli bölgelerde uzun yıllar içinde oluşan ekosistemler mutasyon geçirerek dönüştü ve kendi kendini zehirleyerek imha etmeye başladı.
Yukarıda saydığımız ve buna bağlı pek çok etken nedeni ile üç ayrı lokasyonda yürüttüğümüz depoculuk faaliyetlerimizi tek bir noktada birleştirme kararı aldık. Bu kararı almak nispeten işin kolay kısmı oldu. Türkiye gibi geniş bir coğrafyaya ve dinamik bir ekonomiye sahip ülkelerde depo yeri seçimi, maliyetleri düşürmek ve operasyonel verimliliği artırmak için kritik bir karar sürecidir.
“Koçtaş için de depo yeri seçimi, operasyonel verimlilik, maliyet optimizasyonu ve müşteri memnuniyeti açısından kritik bir öneme sahiptir.”
Depo yeri seçimi, lojistik ve tedarik zinciri yönetiminin en önemli kararlarından biridir. Yanlış bir lokasyon seçimi, yüksek taşıma maliyetleri, teslimat sürelerinin uzaması ve stok yönetiminde sorunlara yol açabilir. Özellikle Koçtaş gibi geniş bir ürün yelpazesine sahip ve Türkiye’nin farklı bölgelerine hizmet veren bir şirket için depo yerinin doğru belirlenmesi, rekabet avantajı sağlamak açısından hayati önem taşır. Depo yerinin seçimi ile alakalı uzun bir yolculuğumuz oldu. Temelde aşağıdaki kriterlere göre seçim sürecini şekillendirdik.
1. PAZARA ve İŞ ORTAKLARINA YAKINLIK
Seçilecek depo lokasyonunun öncelikle müşterilere ve sonra da ürünleri sağlayacak üretim tesislerine ve tedarikçilere optimum mesafede olmalıdır. Bu nakliye maliyetlerini, teslimat sürelerini ve stok yönetimini etkileyen kritik bir unsurdur. Hem üretim tesislerine hem de müşterilere yakın olduğu için İstanbul ve Gebze depolamada yoğun merkezler olmuşlardır. Pazar ve üretimin bu derece yakınlığı sonunda birbirini besleyen ve büyüten kapalı bir sistem oluşmuş durumda. Koçtaş’ın seçiminde Çerkezköy ve Düzce arasında geniş bir alan hedef olarak belirlenmiştir. Her bir alternatif depo yeri için yıllık potansiyel hacimler üzerinden kira, sevk süresi, sevk maliyetleri, alım maliyetleri ve işgücü maliyetlerinin iyimser ve kötümser senaryolar üzerinden kıyaslandı. Bu kıyaslamaların hesaplama bazı da gelecek beş yılın satış ve mağaza lokasyonları üzerinden yapılan “gravity” analizi oldu. Bu analiz ile mevcut depolara göre nakliye maliyetlerimizin ne kadar arttığı ve azaldığını net bir şekilde hesaplayabildik.
2. ULAŞIM AĞI
Türkiye’nin coğrafi yapısı göz önüne alındığında, deponun ana karayollarına, demiryolu ağına ve limanlara erişimi kolay bir bölgede olması önemlidir. Özellikle ithalat ve ihracat yapan firmaların limanlara yakınlığı çok daha önemlidir. Bu maliyetleri etkileyen önemli bir unsurdur. Koçtaş olarak lokasyon seçiminde kararımızı etkileyen en önemli ikinci unsur bu madde oldu. Deponun olacağı lokasyon ve civarındaki tır-kamyon hareketi hem depo çıkışları hem de firmaların sevklerini hızlı ve düşük maliyet ile yapmaları için önemli bir unsurdur.
3. İŞGÜCÜNE ULAŞIM
Depo operasyonlarının başarısında önemli unsurlardan biri de orada çalışacak ekiplerdir. Bu ekiplerin maliyetleri de şirket P&L’lerinde önemli bir yer tutar. Büyükşehirlerde iş gücüne erişim geçmiş dönemlerde kolay olmakla birlikte, son dönemde zorlaştı ve maliyetler de yükseldi. Bunun aksine, Anadolu’daki bazı bölgelerde iş gücü daha uygun maliyetli olabiliyor. Diğer taraftan da yeterli ve deneyimli iş gücü bulma konusunda zorluklar yaşanabiliyor.
4. YATIRIM MALİYETİ
Depo yeri seçiminde arazi maliyetleri, inşaat masrafları ve işletme giderleri dikkate alınmalıdır. Büyük şehirlerde arazi maliyetleri yüksek olabiliyor. Arzın düşük olduğu durumlarda ise arazi maliyetlerinden bağımsız astronomik fiyatlar karşımıza çıkıyor. İnşaat maliyetleri ise Türkiye genelinde çok farklılaşmıyor. Dolayısı ile belirleyici konu arsa maliyetleri olarak öne çıkıyor. Yatırım maliyetini belirleyen diğer bir unsur kiracı ile yatırımcının asgari koşullarda uzlaşmasıdır. Yatırımcının dayanıklı ve mevzuatlara uygun bir bina yapmayı taahhüt etmesi ve kiracının da maliyetleri arttıracak ve ileride depoyu tahliye ettiğinde yeni kiracıların talep etmeyecek ekstra özellikler talep etmemesi önemlidir.
“İstanbul ve Kocaeli gibi sanayi bölgelerinde arazi fiyatları oldukça yüksekken, Adapazarı, Düzce, Konya, Eskişehir, Ankara ve Kayseri gibi şehirlerde daha ekonomik alternatifler bulunmaktadır.”
5. ALTYAPI ve TEKNOLOJİK OLANAKLAR
Depolama faaliyetlerinde enerji, internet erişimi, güvenlik ve otomasyon sistemleri gibi altyapı faktörleri büyük önem taşır. Modern depolama çözümleri, otomasyon sistemleri ve envanter yönetimi için güçlü bir altyapı gereklidir. Bu olanaklar operasyonel süreçlerin verimliliğini artırabilir. Diğer taraftan güneş enerjisi depo ve fabrikaların geniş alanlı çatılarında son dönemde çok popüler oldu. Bunun için de seçilecek bölgede tahsis edilmiş kapasitelerin bulunup bulunmadığı da araştırılmalıdır.
6. ŞANS FAKTÖRÜ ve DOĞRU YATIRIMCIYA ULAŞMAK
Şirketin büyümesine destek olacak ve verimliliğini arttıracak lojistik depo seçiminde kitabi ve pratik kriterlere yukarıda değindik. Ancak tüm bu hususlara harfiyen uysanız da bu süreçteki en önemli husus doğru yatırımcıyı bulabilmek; seçim sürecinden inşaat sürecine ve depoyu devreye almaya kadar geçecek olan aşamalarda şans faktörüdür.
“Şansınızı arttırmak için tüm iş ortaklarınız ile sürekli olarak açık bir şekilde iletişim halinde olmanız kritik önem taşır.”
Karar verdiğiniz bölge ve yatırımcı ile referansları dikkat etmeniz doğru karar vermenizi kolaylaştıracaktır. Siz tüm hesaplamalarınızı ve analizlerini yetkin ve liyakat sahibi kadrolarınız veya danışmanlarınız ile yapsanız da çok uzun olan bu süreçte başınıza gelebilecek aksilikler oldukça fazladır.
Koçtaş olarak tüm bu meşakkatli aşamaların sonucunda uzun süredir stratejik ortaklık yürüttüğümüz ürün tedariği sağlayan en büyük tedarikçilerimizin önerisi ile kıymetli bir yatırımcıya ulaştık. Orka Banyo firmasının değerli sahipleri bizi Düzce’nin en köklü sanayicilerinden olan Kapsan Kaplama firması ile buluşturdular. Uzun süren müzakereler sonucunda tek katta 42.500 kapalı alanı olan bir deponun yatırımını yapıp teslimin sağlanması konusunda anlaşmaya vardık. 2025 yılı ilk yarısında da tüm faaliyetlerimizi buraya taşıyarak müşterilerimize daha hızlı ve kaliteli hizmet vermeyi hedefliyoruz.